Willibrorddag: Vreugde in gemeenschap met de Heilige Stoel

di 02 mei 2023 21:20

Maandag 1 mei is de maandelijkse Willibrorddag gevierd. Het was een zeer vreugdevolle dag, Drie seminaristen mochten weer een stapje zetten richting het Priesterschap, en we mochten de nieuwe Nuntius, Z.E. Mgr. Paul Tschang In-Nam in ons seminarie ontvangen.

 

De dag begon met de voortgezette vorming voor de jonge priesters en diakens. Rector Rafael Ojeda van de Onze Lieve Vrouwe kerk in Amsterdam heeft verteld over de cursus van huwelijksvoorbereiding die daar elk jaar gegeven wordt. Hier nemen zeer veel koppels aan deel, afgelopen keer waren dit er zelfs 22! Dat is een grote vreugde, want het versterkt elkaar. De zeven avonden of zaterdagmiddagen worden door echtparen gegeven, en er is ook veel ruimte voor uitwisseling en ontmoeting. De rector houdt zelf ook een aantal individuele gesprekken met de huwelijkskandidaten, om ze beter te leren kennen en ook zo voor te bereiden op de belangrijke stap die ze van plan zijn te zetten.

De Willibrordlezing werd verzorgd door de Nuntius. De Nuntius begon om te zeggen dat Nederland één van de landen was die strijdkrachten had geleverd in de oorlog tussen Noord en Zuid Korea eind jaren ’40. Dat doet je goed om dat te horen. De lezing zelf ging vooral over de geschiedenis van de diplomatieke dienst vanuit Rome, de functie hiervan en de principes. Dat was heel interessant om dat een keer zo in detail te horen. Nuntius zijn is niet niks, het vereist veel nederigheid en het is ook een groot offer om je zo in te zetten, het is een hele andere vorm van Priesterschap dan wat je je misschien had voorgesteld bij de wijding. Maar wel ook heel belangrijk. Hier besloot Mgr. Paul Tschang In-Nam mee.

In de heilige Mis was gekozen voor het Evangelie van de Goede Herder, het Evangelie van de maandag in de 4de week van de Paastijd. Dit sloot natuurlijk goed aan bij de setting waarin de Mis gevierd werd: op het seminarie met veel seminaristen en jonge priesters. De Nuntius is in de preek ingegaan op de aspecten van het herderschap van Christus, ons voorbeeld als priesters en waar we door de wijding in mogen delen. Jezus heeft als Goede Herder zijn leven gegeven op het kruis, dat is misschien wel het belangrijkste aspect van Zijn herderschap, jezelf willen geven voor de schapen. Dit vereist een volledig vrij zijn voor de taak die God je schenkt en je “schapen” echt te kennen. Dit gaat om het “kennen van het hart”, waarbij we hen uiteindelijk niet naar ons eigen hart willen leiden, maar naar het Hart van Christus. Ook heel belangrijk in deze tijd om uit te gaan en op zoek te gaan naar het “verloren schaap”.

Stefan Doss, Eric Venneker en Emil de Jesus Serpa de la Ossa mochten in de H. Mis een stap zetten richting dit herderschap van de Heer. Stefan en Eric ontvingen de aanstelling tot acoliet en Emil de aanstelling tot lector. Alle drie zijn seminaristen van het Redemptoris Mater in Nieuwe Niedorp en studeren aan het St. Wiillibrordinstituut. Mgr. Hendriks verleende hen deze aanstellingen. Eric kon dit vieren in het bijzijn van zijn familie, zie foto, voor de twee buitenlandse seminaristen ging dat niet, maar wel veel leden van hun gemeenschap waren er bij.

De dag werd vreugdevol afgesloten met een diner. Hierbij had elke seminarist even de kans om zich voor te stellen aan de nieuwe Nuntius van Nederland en ook hebben we allemaal weer mogen genieten van een muzikaal intermezzo verzorgd door de seminaristen. We danken God voor deze vreugdevolle dag.

Het Grootseminarie Sint Willibrord is het grootseminarie van het bisdom Haarlem-Amsterdam.

Priesters voor de Nieuwe Evangelisatie. Gevormd in het hart van de Kerk. Met Maria als onze Moeder.

Volg ons op social media

Doe het getijdengebed

Steun ons met uw donatie

Design & creatie: Impulsar