Viering 25-jarig jubileum seminarie

di 15 november 2022 13:49

Maandag 14 november 2022 heeft het seminarie haar 25-jarig bestaan gevierd. 25 jaar geleden, in september 1997, is het bisdom van Haarlem-Amsterdam weer begonnen met een echt seminarie. Dit na een periode van een convict (met studie aan de KTHA, een theologische hogeschool) in Amsterdam. Mgr. Bomers en hulpbisschop Mgr. Punt hebben het seminarie gesticht en al heel snel hebben zij ook Mgr. Hendriks, toen nog pastoor in het bisdom Rotterdam, hierbij betrokken als rector.

Dit heeft veel vruchten opgeleverd voor ons bisdom want in 25 jaar tijd zijn er 56 priesters opgeleid. Dit zijn dan zowel priesters die als seminarist in de woongemeenschap van het Grootseminarie woonde, als ook priesters die deel uitmaken van het Neocatechumenaat, en dus in Nieuwe Niedorp woonden.

Het Grootseminarie, dus zowel de woongemeenschap (niet-Neocatechumenaat) als de opleiding (beide samen) heeft de afgelopen 25 jaar drie locaties gekend: eerst aan de Bekslaan in Vogelenzang, bij de zusters Karmelietessen, toen zelfstandig op de Tiltenberg, ook in Vogelenzang, en sinds 2016 in het Gastenhuis/ Julianaklooster van het heiligdom Onze Lieve Vrouw ter Nood in Heiloo.

Het is een hele feestelijk dag geweest. Om 11 uur vierden we met 120 mensen de Heilige Mis in de grote kapel, de Bedevaartkapel. Hierbij waren er bijna 40 concelebrerende priesters. Mgr. Hendriks was de hoofdcelebrant. De nieuwe nuntius was ook uitgenodigd, maar deze zal pas donderdag 17 november in Nederland aankomen, dus hij liet zich vervangen door Mgr. Dellagiovanna, de charger d’affairs.

Homilie

Mgr. Hendriks ging in de preek in op wat het priesterschap in deze tijd inhoudt en wat voor priesters het seminarie hoopt voort te brengen: missionaire priesters. Geen priesters die in de pastorie blijven wachten tot de mensen komen voor de sacramenten of geestelijke begeleiding, maar die er op uit gaan en wegen proberen te zoeken/ vinden om met de mensen in contact te zijn. Ook wist de bisschop enkele ervaringen en bemoedigingen van de paus met ons te delen, welke hij net de week ervoor in Rome had opgedaan tijdens het Ad Limina bezoek.

Na de feestelijke viering volgde een gezellige lunch in het klooster. Waar het personeel van het heiligdom hun uiterste best had gedaan voor een heerlijke maaltijd voor zo’n grote groep. Dit was zeer geslaagd. Vervolgens ging het programma verder in de Engelenzaal met bijdragen van Mgr. Hendriks, Mgr. Punt e.a.. Mgr. Punt wist mooi te vertellen hoe het allemaal 25 jaar geleden begon aan de Bekslaan. Hoe dat toch een hele moeilijke tijd was voor de Kerk, maar ook hoezeer hij Gods hand gezien heeft in de start van het seminarie.

Feestbundel Veritatis Gaudium en Foto-jubileumboek

Vervolgens werden er ook twee boeken gepresenteerd: De Feestbundel Veritatis Gaudium met 20 bijdragen van docenten of oud-docenten over verschillende onderwerpen, en het Foto-jubileumboek, Ja, hier ben ik. In dit boek wordt teruggeblikt op 25 jaar seminarie door de bisschoppen en andere schrijvers, maar er staan ook prachtige foto’s in. De ontwerpers van dit boek, Jochem en Flora Oor van Impulsar, hebben echt hun best hier op gedaan en zijn tot een boek gekomen wat geen herinneringsboek is voor insiders, maar een boek met een krachtige boodschap naar buiten over het mysterie van het priesterschap.

De beide boeken zijn te koop in de Oesdomwinkel van OLV ter Nood en in het Julianaklooster waar het seminarie is gevestigd. Ook kunt u telefonisch een bestelling plaatsen, telnr. 072-505 1288. U geeft dan een machtiging af voor een automatische incasso.

Na een muzikaal intermezzo van de seminaristen van het Neocatechumenaat, een gezellig koffie/ theemoment en nog enige mooie getuigenissen van priesters/ oud-seminaristen zijn we naar de kloosterkapel gegaan om bij het uitgestelde Allerheiligste God te danken en hem te prijzen door het bidden van de vespers.

Dit was werkelijk een hele gezegende dag. We zijn God dankbaar voor alles wat er de afgelopen 25 jaar is gebeurd. Maar ook zeer dankbaar naar de vele mensen die hier aan hebben bijgedragen middels gebed en/of financiën. Op de Eerste zaterdag van december, in de H. Mis van 12 uur en het samenzijn in het Oesdom, willen we hier ook nog bijzonder bij stilstaan.

Rector Jeroen

Het Grootseminarie Sint Willibrord is het grootseminarie van het bisdom Haarlem-Amsterdam.

Priesters voor de Nieuwe Evangelisatie. Gevormd in het hart van de Kerk. Met Maria als onze Moeder.

Volg ons op social media

Doe het getijdengebed

Steun ons met uw donatie

Design & creatie: Impulsar