Verslag retraite en bedevaart

vr 16 september 2022 10:56

Aan het begin van het studiejaar gaan we als seminariegemeenschap – voordat de lessen feitelijk beginnen – altijd een week op retraite en daarna een paar dagen op bedevaart. De retraite hielden we net als vorig jaar bij priorij Nazareth in Tegelen. Hier vonden we een gastvrij onderkomen bij de Zusters Benedictinessen van de Altijddurende Aanbidding van het Allerheiligst Sacrament.

De retraiteleider was een bekende van het heiligdom van O.L.V. ter Nood in Heiloo, namelijk pastor Anton Overmars. Hij gaf ons meerdere roepingsverhalen van het Oude en Nieuwe Testament in overweging, waarbij hij ons steeds een passend lied liet horen. Op deze manier konden wij goed nadenken over onze eigen roeping, in het bijzonder over onze roeping tot het priesterschap die we als seminaristen allemaal op verschillende manieren hebben gekregen.

Na gesterkt te zijn door de inleidingen, de stilte, de rust en het gebed tijdens de retraite trokken wij er enkele dagen later opnieuw op uit met het mooie busje van het heiligdom O.L.V. ter Nood. De reis ging nu naar Sittard, waar we 3 dagen te gast waren bij de Zusters Karmelietessen van het bezinningshuis Regina Carmeli.

Van daaruit hebben we enkele hele mooie bedevaartplaatsen in Limburg bezocht. We begonnen bij Sint Gerlach. Hij leefde in de 12e eeuw als kluizenaar in een holle boom. Ter nagedachtenis aan hem is nu rondom zijn graf een prachtige kerk gebouwd, waarin op de muren zijn levensverhaal via schilderijen wordt uitgebeeld.

De volgende dag gingen we naar Mamelis, een benedictijner klooster, wat is gebouwd volgens het ontwerp van de beroemde monnik Dom van der Laan. We vierden samen met hen de H. Mis, waarna broeder Martin ons een rondleiding gaf. Deze leidde onder andere naar een crypte, waar een groot aantal relieken van verschillende heiligen worden bewaard, die op de naamdag van de betreffende heilige op het altaar worden gezet.

Omdat Mamelis vlakbij het drielandenpunt in Vaals ligt, brachten we dat bekende punt ook een bezoek, wat we combineerden met een wandeling door de prachtige omgeving daar. Op de terugweg richting Sittard gingen we nog even langs de basiliek van Meersen, waar in de 13e eeuw een wonder heeft plaatsgevonden: de priester was vergeten water en wijn in de kelk te doen, maar toen hij de hostie – het lichaam van Christus – brak, kwam er spontaan bloed uit, wat werd opgevangen in de kelk! Op deze bijzondere plaats hebben we die middag de vespers gebeden.

Op onze derde en laatste dag bezochten we nog een aantal mooie kerken in Sittard en Roermond. In Sittard blijkt er een kerk te zijn, waar ongeveer 80 jaar geleden een ontsnapte circusleeuw tijdens de H. Mis binnen kwam wandelen. Gelukkig bleef iedereen ongedeerd! In Roermond bezochten we de Caroluskapel, waar de beenderen van de Martelaren van Roermond bewaard worden. Zij werden in 1572 op brute wijze door de geuzen om het leven gebracht.

Tot slot hebben we ook de Munsterkerk en de Christoffelkathedraal nog even bekeken. In de Munsterkerk was deken Alexander de Graaf Woutering zo aardig om ons nog mee te nemen naar enkele bijzonder plaatsen, waar je als gewone bezoeker niet kunt komen, zoals de bovenring van de kerk en de naastgelegen pastorie.

Nadat we op de terugweg naar Heiloo nog een heerlijke pannenkoek hadden gegeten, kwamen we woensdagavond weer veilig thuis op het seminarie.

Het Grootseminarie Sint Willibrord is het grootseminarie van het bisdom Haarlem-Amsterdam.

Priesters voor de Nieuwe Evangelisatie. Gevormd in het hart van de Kerk. Met Maria als onze Moeder.

Volg ons op social media

Doe het getijdengebed

Steun ons met uw donatie

Design & creatie: Impulsar