Toelating
Als vooropleiding wordt tenminste een HAVO-niveau gevraagd. Voor oudere studenten kan de vooropleiding individueel worden beoordeeld.
Voorwaarden voor toelating tot het seminarie zijn onder meer een positieve en religieuze instelling, openheid voor nadere geestelijke vorming en het bewust willen aanvaarden van de celibataire levensstaat. Tevens moeten voldoende aanleg en vaardigheden aanwezig zijn bij de kandidaat om later de taken van een priester te kunnen vervullen.
Basis voor toelating is de roeping: het verlangen van de kandidaat om priester te worden binnen de Rooms-Katholieke Kerk en zich van harte in te willen voegen in de kerkgemeenschap die wordt geleid door de paus en de bisschop.
De studie
Tijdens de studie komen filosofie, theologie en pastorale vorming aan de orde, naast enkele andere vakken die voor het werken als priester van bijzonder belang zijn. Het studie-programma omvat een zesjarige opleiding, waarvan het eerste jaar is gewijd aan inleiding in het Christusmysterie en andere inleidende vakken. De twee eerste jaren worden voorts vooral filosofische vakken, de daarop volgende vier jaar voornamelijk theologische vakken bestudeerd, waarbij het Willibrordhuis zich hoofdzakelijk oriënteert op de kerkelijke vereisten en het programma van de pauselijke Lateraanse universiteit in Rome. De theologische vorming in het seminarie is geaffilieerd met deze pauselijke universiteit, zodat studenten het baccalaureaat in de theologie kunnen halen.
Na de zesjarige opleiding vindt een pastoraal jaar plaats, dat grotendeels in een parochie wordt doorgebracht en waarin enige praktische cursussen worden gevolgd.
Voor oudere studenten en in bepaalde gevallen is een andere, aangepaste opleidingsroute mogelijk.
Vorming
Belangrijk voor de vorming van priesters is het leven in gemeenschap, de geestelijke begeleiding en het gebed. Die vorming is een onderdeel van het persoonlijk antwoord dat de student op zijn roeping geeft: hij wil Christus volgen en zich voorbereiden om priester te worden. Daarom is iedere priesterkandidaat zelf de eerste verantwoordelijke voor zijn eigen vorming: hij wil zichzelf zo goed mogelijk vormen om zich voor te bereiden op een zending als priester. Een priester is niet iemand die een bepaalde rol of taak vervult; hij is geroepen om een andere Christus te zijn.
Gebed
Studie, stages, sport en ontspanning zijn belangrijk, maar ons gemeenschapsleven wordt gedragen door de dagelijkse viering van de Eucharistie en het samen bidden van het kerkelijk morgen- en avondgebed en andere getijden. Ook hebben meditatie en bezinning, aanbidding en het rozenkransgebed een vaste plaats in ons leven.
Locaties
Feitelijk bestaan er in Bisdom Haarlem-Amsterdam vier paden voor de opleiding tot priester: Grootseminarie St. Willibrord (Heiloo), het Bonifatiusinstituut (Vogelenzang), Seminarie Redemptoris Mater (Nieuwe Niedorp, Neocatechumenaat) en een universiteit (Rome of elders). Neem contact op met rector Jeroen de Wit voor meer informatie.
Informatie en aanmelding
Voor nadere informatie kun je contact opnemen met rector Jeroen de Wit:
E-mail: rector@willibrordseminarie.nl
T 06 4012 5490