Dies en feest St. Willibrord

za 11 november 2023 11:35

Op dinsdag 7 november vierden we het feest van de heilige Willibrord. Hij is de patroon van de Nederlandse kerkprovincie en van ons eigen bisdom Haarlem-Amsterdam. Als seminaristen hadden we op deze dag daarom geen colleges, maar gingen we op bedevaart. We hadden deze keer gekozen voor een bezoek aan de basiliek van de Heilige Lidwina van Schiedam.

De seminaristen van Nieuwe Niedorp en van Heiloo baden eerst de Lauden in hun eigen kapel en na het ontbijt vertrokken we vanaf de twee locaties richting Zuid-Holland. Gelukkig was het niet de hele dag aan het regenen, maar scheen ook het zonnetje regelmatig. Om precies half 11 kwamen we aan bij de kerk van de H. Lidwina, die sinds 1990 tot basiliek is verheven. Daar kregen we een interessant rondleiding en uiteraard stonden we uitgebreid stil bij het leven van deze Nederlandse heilige:

Lidwina van Schiedam

Lidwina leefde van 1380 tot 1433 en is dus slechts 53 jaar geworden. Zij was als meisje al zeer godsdienstig en zij had het vaste voornemen om niet te trouwen, maar om haar leven aan God te wijden. Zij wilde zelfs liever een lelijk uiterlijk hebben, vertelde de vrijwilliger die ons rondleidde, zodat zij niet last gevallen werd door jongemannen. Op haar 15e viel ze tijdens het schaatsen op de dichtgevroren Maas. Zij brak een rib, kreeg koudvuur (een infectie, die ontstaat door een verwonding) en raakte daardoor verlamd. De rest van haar leven bleef zij daardoor aan bed gekluisterd. Na enige geestelijke strijd, kon ze haar ziekte accepteren en begon ze op advies van haar geestelijk leidsman te contempleren over het Lijden van Jezus. Door haar houding van overgave aan God trok ze veel bezoekers aan en vooral voor de chronisch zieken was zij een grote troost en een voorbeeld van heldhaftig lijden. Ze leefde, naar verluidt, tientallen jaren alleen van de Heilige hostie. Op het altaar van de kerk is een deel van haar arm als reliek te aanschouwen.

Lunch

Na het aanhoren van dit indrukwekkende levensverhaal was het voor ons tijd om aan de inwendige mens te denken. De seminaristen van Nieuwe Niedorp hadden heerlijk belegde broodjes meegenomen, die we in de pastorie konden nuttigen, samen met een kopje koffie of thee. Tijdens deze lunch kwam de rector van de basiliek ons nog even vriendelijk begroeten. 

Mauritshuis

Vervolgens reden wij naar Den Haag, waar een bezoek aan het Mauritshuis op het programma stond. Dit museum, wat direct naast het Binnenhof ligt, heeft vele mooie en historisch waardevolle schilderijen. Wij namen anderhalf uur de tijd om van deze kunstschatten te genieten, waarna we nog even een frisse neus op het plein van het Binnenhof gingen halen.

Voor het Mauritshuis

Pizza

We reden daarna weer terug naar Noord-Holland om – na het bidden van de Vespers – in de pastorie van de Haarlemse kathedraal lekkere pizza’s te eten. Daarna sloten we de dag af met een mooie H. Mis, waarbij monseigneur Hendriks de hoofdcelebrant was. Al met al hebben deze dag veel mooie en waardevolle indrukken opgedaan en het was fijn om zo met beide seminaries een dagje samen op pad te zijn! 

Het Grootseminarie Sint Willibrord is het grootseminarie van het bisdom Haarlem-Amsterdam.

Priesters voor de Nieuwe Evangelisatie. Gevormd in het hart van de Kerk. Met Maria als onze Moeder.

Volg ons op social media

Doe het getijdengebed

Steun ons met uw donatie

Design & creatie: Impulsar