De eerste week was een werkcollege, met als docent Mgr. Van den Hout uit het bisdom Groningen-Leeuwarden. Het onderwerp was het ‘Deuteronomistisch geschiedwerk’. Dit beschrijft de geschiedenis van het volk Israël vanaf de intocht in het beloofde land tot aan de Babylonische ballingschap. Dit staat beschreven in de Bijbelboeken Jozua, Rechters, 1 en 2 Samuel en 1 en 2 Koningen.
Een belangrijk thema wat in de verhalen in deze boeken steeds terugkomt is de afwisseling van trouw en ontrouw van het Joodse volk aan de Heer (JHWH) die hen uit het slavenhuis van Egypte gered heeft. Als zij trouw zijn en zich houden aan het verbond en de geboden van de Heer genieten zij bescherming, maar zodra zij zich afkeren van de Wet van Heer roepen zij onheil over zichzelf af en vallen zij ten prooi aan de vijanden die omringen.
De studenten kregen van Mgr. Van den Hout eerst een algemene uitleg over deze periode van de Israëlische geschiedenis en moesten toen zelf aan de slag door bepaalde passages verder uit te diepen. In tweetallen gingen zij aan de slag met de verhalen rondom Jozua, Gideon, Abimelek, Saul, Samuel en andere bekende figuren. Hierbij werd gebruik gemaakt van diverse bijbelcommentaren en andere naslagwerken. Door deze werkwijze van ‘actieve studie’, leren zij de betekenis van de teksten inhoudelijk en qua betekenis steeds beter kennen.
Aan het einde van deze interessante cursus gaven zij in het bijzijn van de docent presentaties aan elkaar en zo konden zij ook veel van elkaar leren. Fijn dat de bisschop van Groningen-Leeuwarden de tijd heeft genomen om de studenten mee te nemen bij de bestudering van dit belangrijke deel van het Oude Testament! Op de foto ziet u de groep staan voor de mooie icoon van ‘de ongelovige Thomas’.
(de foto’s zijn gemaakt door Eric Venneker)