Blokcollege in Limburg

wo 12 februari 2025 19:20

De eerste twee weken van februari heeft het seminarie traditiegetrouw blokcolleges. Het eerste blokcollege ging over het boek Genesis. Niemand minder dan de bisschop van Roermond, Mgr. van den Hout was hierbij onze docent.

Om dit college te kunnen volgen waren de seminaristen graag bereid om naar het zuiden af te reizen. We vonden een gastvrij verblijf in “Huis Blankenberg”, waar het seminarie van Redemptoris Mater van het bisdom Roermond is gevestigd.

Monseigneur van den Hout vertelde ons in hoofdlijnen waar het boek Genesis over gaat. Het vertelt het verhaal van de schepping, de zondeval van de mens en de zondvloed die er uiteindelijk kwam, waarbij alleen Noach en zijn familie het overleefden. Vervolgens gaat het verhaal verder met Abraham, die een aantal generaties na Noach ten tonele verschijnt. Deze ‘aartsvader’ is door God uitgekozen om de stamvader van Gods volk te worden. Dit volk is het volk Israël. Zij mogen delen in de drievoudige belofte die God aan Abraham deed. Aan hem werd namelijk toegezegd dat hij in het beloofde land zou mogen wonen (= het huidige Israël) en dat zijn nakomelingen zo talrijk als de sterren aan de hemel en als het zand langs het strand zouden zijn. Bovendien kreeg hij de belofte dat Gods zegen op hem en zijn volk zou rusten.

Vervolgens kregen wij van de bisschop de opdracht om na te gaan hoe verschillende Bijbelse figuren een rol spelen bij de vervulling van deze drie beloften. We analyseerden met behulp van de Bijbel en enkele bijbelcommentaren hoe Isaak, Rebekka, Jacob en Lea hun rol speelden in de verhalen. Nadat we daar een volle dag aan besteed hadden, gingen we onze bevindingen aan elkaar presenteren. Op deze manier kregen we een goed inzicht in de diepere lagen van de verhalen en in de subtiele psychologische kennis die de bijbelschrijver weet te toe te passen bij de beschrijving van deze beroemde personages. Al met al een zeer leerzaam college dus!

We hebben in de drie dagen in Limburg tussendoor ook nog een klein uitstapje gemaakt naar Maastricht. We mochten namelijk met toestemming van de deken aldaar de graftombe en de schatkamer van Sint Servaes bezoeken! Een hele indrukwekkende plek. Als je daar bent realiseer je je dat het christelijk geloof al in de 4e eeuw naar Limburg was gekomen, terwijl wij in onze contreien – met dank aan H.H. Willibrord en Bonifatius – in de 7e eeuw de Blijde Boodschap voor het eerste hoorden. Sint Servaes is volgens de overlevering de eerste bisschop van Maastricht. Het was voor ons dan ook een eer om samen de Vespers rondom zijn tombe te kunnen bidden. Moge wij net zoals hij onverschrokken verkondigers van het geloof worden!

Het Grootseminarie Sint Willibrord is het grootseminarie van het bisdom Haarlem-Amsterdam.

Priesters voor de Nieuwe Evangelisatie. Gevormd in het hart van de Kerk. Met Maria als onze Moeder.

Volg ons op social media

Doe het getijdengebed

Steun ons met uw donatie

Design & creatie: Impulsar