Bedevaart en retraite

gepubliceerd: maandag, 25 september 2017

De eerste anderhalve week van het jaar zijn we met het seminarie op pad geweest voor de jaarlijkse bedevaart en retraite. Onze gebruikelijke, geestelijke start van een nieuwe studiejaar. De bedevaart hebben we dit jaar in Zuid-Limburg gehouden.

We verbleven bij zusters Karmelietessen in Sittard en van daaruit hebben we verschillende mooie plaatsten bezocht. O.a. zijn we in Echt geweest, de plaats waar de H. Edith Stein enkele jaren in een karmel­klooster heeft gewoond en van waaruit zij in 1942 is weggevoerd naar Auschwitz. Ook zijn we in Munstergeleen geweest, bij het geboortehuis van de H. pater Karel Houben. Pater Karel is een Passionist die in de 19de eeuw als missionaris naar Ierland is gegaan. Hier had hij een groot apostolaat om een luisterend oor te zijn voor mensen, hij zegende veel mensen en legde mensen de handen op. Een Ierse krant uit 1886 schrijft dat er per dag wel 300 mensen naar zijn klooster kwamen om over hen te laten bidden en zijn zegen te ontvangen. Velen vonden zo genezing naar ziel en lichaam.

Pater Karel is nog maar vrij recent heilig verklaard, in 2007 door paus Benedictus, na in 1988 door de Johannes Paulus II zalig te zijn verklaard. Toen we een aantal jaren geleden met het seminarie hier waren, ik toen nog als seminarist, konden we nog spreken met de man die wonderbaarlijk van een darmkwaal genezen was op voorspraak van pater Karel en wiens genezing gebruikt is voor de heilig­verklaring. Deze man, Dolf Dormans, is echter nu afgelopen zomer overleden, op een zeer respectabele leeftijd van 90 jaar.

Ook hebben we twee prachtige kerken in Maastricht bezocht: de Onze Lieve Vrouw “Sterre der Zee”- en de Sint-Servatius­basiliek. Hoewel totaal verschillend zijn ze allebei heel mooi. De Onze Lieve Vrouw basiliek heeft iets mysterieus door de door kaarsen zwartgeblakerde muren, de Servatius daarentegen is ruim en licht en herbergt de relieken van de heilige die zo’n grote rol heeft gespeeld in de bekering van zuidelijk Nederland, al in de 4de eeuw.

Na een bezoek aan de Benedictijnen in Vaals, welke inrichting van hun kapel mij sterk deed denken aan onze ‘oude’ seminariekapel op de Tiltenberg, hebben we de bedevaart afgesloten met een bezoek aan de Dom in Aken. Deze achthoekige kathedraal is werkelijk prachtig om te zien en heeft een grote geschiedenis die teruggaat op keizer Karel de Grote. Zijn relieken zijn in een prachtige schrijn in de Dom aanwezig. Na hem zijn er nog vele koningen in deze kerk gekroond.

Toen werd het tijd voor de retraite. Ruim vijf dagen in stilte, gezamenlijk het getijdengebed bidden en de H. Mis vieren en geïnspireerd worden door dagelijks vier meditaties. Tel hierbij op dat het op een hele mooie locatie was in de bossen van Moergestel en je hebt een geweldig recept om tot rust en dichter bij de Heer te komen. Tot een ieder van ons heeft de Heer gesproken, bij een ieder op een andere wijze.

En nu dan is voor de seminaristen het studiejaar echt begonnen. Dat is best wel weer wat wennen na een lange zomer, en ook voor de nieuwe seminaristen, die ofwel vanuit een hele andere studie kwamen (José Ramon), of vanuit een werkend bestaan (Brian). Maar met Gods hulp zal dit vast lukken. Mag ik hier ook uw gebed voor vragen?

Rector Jeroen

tags: bedevaartretraitelimburgmunstergeleen