Willibrorddag met bisschop van Rotterdam

Mgr. Van den Hende spreekt over de noodzaak van het gebed

gepubliceerd: maandag, 1 mei 2017

Op de Wilibrorddag van maandag 1 mei was de bisschop van Rotterdam, mgr. Van den Hende, te gast in Heiloo. In zijn Wilibrordlezing sprak hij over de noodzaak van het gebed ten behoeve van de actualiteit van het kerkelijk leven. We kunnen de kerk zien als een netwerk van liefde waardoor ze een bijdrage levert aan de beschaving van de liefde. Als we dit horen, hebben we de neiging om gelijk onze handen uit de mouwen te steken. Maar dat is niet per se onze beste reactie.

We mogen niet vergeten te beginnen met gebed. Het gaat om bidden en werken samen. Bidden is allereerst een geschenk. Dit vraagt van ons een houding van nederigheid en ontvankelijkheid. Sommigen denken: “Nou ja, bidden, daar ben ik niet goed in, dat laat ik maar aan anderen over.” Toch zijn we allemaal geroepen tot gebed. Het klopt, bidden is lang niet altijd gemakkelijk. Bidden gaat gepaard met strijd en vraagt om volharding. Begin bij Christus en blijf bij Hem, zo luidde het pleidooi van de Rotterdamse bisschop.

In de aansluitende Eucharstie­viering ontvingen seminaristen Alvaro Rodríguez Luque en Javier Acuña Acuña de aan­stelling tot acoliet. Het seminarie feliciteert Alvaro en Javier met deze bijzondere stap op weg naar het priester­schap!